Perustaminen

fr

Suomen Artroplastiayhdistys (SAPLY) perustettiin 2.12.1989. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli professori Sam Lindholm, ja hän oli yhdistyksen perustamisessa ratkaisevassa asemassa. Yhdistyksen toiminta oli aluksi pääkaupunkikeskeistä, mutta se laajeni pian valtakunnalliselle tasolle. Yhdistyksen hallituksessa on jo pitkään ollut edustus kaikista yliopistosairaaloista sekä keskussairaalatason edustaja.



Artroplastiayhdistyksen toiminnan tarkoituksena on ollut ja on edelleen tekonivelkirurgiaan liittyvän tiedon ja taidon ylläpitäminen ja kehittäminen Suomessa.

Historiaa

fr

Puheenjohtajat

Artroplastiayhdistyksen puheenjohtajana toimi pitkään dosentti E. Antero Mäkelä. Sitten seurasi varsin aktiivinen kausi vuodesta 2007 alkaen dosentti Petri Virolaisen luotsatessa yhdistystä. Viime vuosina toiminta on jatkunut aktiivisena, mistä osoituksena Hyvä hoito lonkan ja polven tekonivelkirurgiassa – suositus ja aktiivinen osallistuminen Suomen tekonivelrekisterin uudistukseen. Nykyisin puheenjohtajana toimii ortopedi Heidi Danielson.

Tutkimuksen kehittäminen

Artroplastiaan liittyvän toiminnan kehittämiseksi yhdistys on vuosittain tukenut tekonivelkirurgiaan liittyvää tutkimustyötä jakamalla apurahoja väitöskirjatutkijoille sekä erillisiä matka-apurahoja.

Koulutus

Perustamisestaan lähtien yhdistys on myös osallistunut aktiivisesti koulutustilaisuuksien järjestämiseen. Vuodesta 2003 lähtien yhdistys on järjestänyt Valtakunnallisen tekonivelkirurgian kurssin joka toinen vuosi yhdessä yliopistosairaaloiden kanssa. Vuonna 2003 kurssi järjestettiin Kuopiossa. Tämän jälkeen olivat vuorossa Oulu 2005, Tampere 2007, Turku 2009, Helsinki 2011, Kuopio 2013, Oulu 2015, Tampere 2017, Turku 2019, Helsinki koronaepidemian pakottaman taukovuoden vuoksi vasta 2022 ja Kuopio 2024.

Kaikki kurssit ovat olleet korkealaatuisia koulutustilaisuuksia, ja toimintaan on kytketty myös moniammatillisessa mielessä hoitajien ja fysioterapeuttien osallistuminen tapahtumiin. Valtakunnallinen Tekonivelkurssi on nykyisin merkittävin kotimaassa järjestettävä tekonivelkirurgiaan liittyvä koulutustapahtuma.

Tammikuussa 2016 järjestettiin ensimmäistä kertaa tekonivelkirurgian master class-kurssi, jonka ensimmäisenä teemana oli haastava lonkan tekonivelen revisio. MC-kurssi on järjestetty joka toinen vuosi tarjoten syvällisempää perehtymistä tekonivelkirurgian haasteisiin.

Artroplastiayhdistys on myös jakanut tekonivelkirurgian asiantuntijalääkärin pätevyyttä vuodesta 2004 lähtien. Esityksen asiantuntijalääkärin pätevyyden myöntämisestä tekee yhdistyksen nimeämä kahdesta dosentista koostuva toimikunta.

Yksi tavoite yhdistyksellä on ollut tekonivelpotilaiden laadukas ja yhdenmukainen hoito, mitä tavoitetta yhdistys on ansiokkaasti edistänyt julkaisemalla suosituskokoelman ¨Hyvä hoito lonkan ja polven tekonivelkirurgiassa¨. Ensimmäinen suositus ilmestyi vuonna 2010 ja on päivitetty vuosina 2015 sekä 2022.

FAR ja NARA

Artroplastiayhdistys on osallistunut aktiivisesti Suomen tekonivelrekisterin (Finnish Artrhroplasty Register, FAR) uudistamistyöhön yhdessä THL:n asiantuntijoiden kanssa. Asiantuntijaryhmä aloitti toimintansa vuonna 2012. Suomen Artroplastiayhdistys on osallistunut myös aktiivisesti Pohjoismaiden tekonivelrekisterin NARA (Nordic Arthroplasty Register Association) toimintaan. NARA perustettiin 2007 ja Suomi liittyi mukaan 2009. Käynnissä on useita tutkimushankkeita, joissa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan tekonivelrekisterien yhdistettyjä tietoja analysoidaan ja raportoidaan.

Julkaisut

• Suomen Artroplastiayhdistyksen suositus lonkan metalli-metalli tekonivelten seurannasta (suomeksi / in English)

CONTACT US